Antirecesijske mjere ili nova opterećenja poduzetnika?

Predizborna kampanja za lokalne izbore u punom je jeku. 19. svibnja saznat ćemo tko će voditi naš grad u naredne četiri godine kako iz gradonačelničkog ureda tako i iz vijećničkih klupa. No, u izvještaju sa posljednje sjednice Gradskog vijeća održane 28. ožujka greškom smo izostavili vijećničko pitanje Nezavisnog Valtera Milohanića koje je postavio u ime grupe nezadovoljnih poduzetnika, točnije zakupaca poslovnih prostora u vlasništvu Grada Pazina.

Pitanje Milohanića, odgovor gradonačelnika Krulčića te reagiranje zakupaca donosimo u nastavku:

Kako to da ste ukinuli najefikasniju antirecesijsku mjeru, a to je 10 % popusta na najam poslovnih prostora u vlasništvu Grada Pazina najmoprimcima koji plaćaju na vrijeme tj. u valuti?“ pitao je Milohanić i dodao kako najmoprimci kažu da im je to strahovito puno značilo, da su im najmovi veliki, da im zadržavanje sadašnjeg broja radne snage ovisi o tome te da im se uvođenjem fiskalizacije promet nije povećavao i  da su i do sada pošteno radili i plaćali svoje obaveze.

Gradonačelnik Krulčić odgovorio mu je kako su nedavno uvedene Mjere za poticanje gospodarstva i zapošljavanja u 2013. te da će najmoprimci koji uredno podmiruju svoje obveze ostvariti popust u 12. mjesecu.

U službenoj obavijesti koju su najmoprimci primili 5. ožujka od Upravnog odjela za gospodarstvo, financije i proračun navedeno je kako „…zbog neosiguranih sredstava u proračunu, Grad Pazin nije u mogućnosti odobriti oslobođenje od obveze plaćanja dijela zakupnine za mala i srednja trgovačka društva, obrte i slobodna zanimanja koji su do sada imali pravo na popust u visini od 10% obračunatog iznosa po Ugovoru o zakupu.“   Ovakvom odlukom najmoprimci su nezadovoljni, jer kako kažu, time gube jednu od olakšica koja im je umnogome olakšavala poslovanje u trenutno teškim gospodarskim uvjetima.

IMG