Četverosatno zasjedanje za kraj mandata

Prepuna vijećnica, obiman dnevni red brojne, rasprave i polemike te izglasavanje nepovjerenja dosadašnjoj ravnateljici Pučkog otvorenog učilišta, Sonji Matijašić obilježili su gotovo četverosatnu sjednicu Gradskog vijeća Grada Pazina održanu u četvrtak, 28. ožujka 2013. Bila je to posljednja sjednica Vijeća u ovom sazivu prije lokalnih izbora koji će se održati 19. svibnja. Uz 11 prisutnih vijećnika (odsutni su bili Mirjana Ćus i Mladen Sironić), sjednici su prisustvovali i oboje zamjenika gradonačelnika, pročelnici upravnih odjela, pojedini stručni suradnici, predstavnici talijanske manjine i umirovljenika.

Vijećnici su u aktualnom satu postavili brojna pitanja.
Elvisa Visintina (IDS) zanimalo je da li je točna informacija da se ukida željeznički teretni promet između Buzeta i Pule te je li to naznaka ukidanja i putničkog prometa u Istri.
Gradonačelnik Krulčić rekao je da ima informaciju da se od 08. travnja planira privremeno ukinuti teretni željeznički promet istarskim prugama, izrazio je zabrinutost i čuđenje takvom odlukom te dodao kako će se od HŽ Carga tražiti promptno očitovanje o toj odluci jer je u pitanju 40-ak radnih mjesta.

Viktor Lakoseljac (HDZ) podsjetio je na svoje pitanje s početka mandata o statusu boćarske dvorane i upitao gradonačelnika zašto Grad ulaže znatna sredstva u tuđe vlasništvo.
„Početkom mandata zatekli smo čudnu situaciju s dvostrukim najmom boćarske dvorane“, rekao je gradonačelnik i dodao kako se još uvijek nije uspjelo s vraćanjem dvorane u gradsko vlasništvo, a na svaku intervenciju prema nadležnom sudu dobiva se odgovor da je predmet „u rješavanju“. Ono što je ipak riješeno je korištenje dvorane u korist Zajednice sportskih udruga. „Svako korištenje dvorane iziskuje trošak“, rekao je Krulčić, a ulaganjima za potrebe Grada prebija se troškove korištenja dvorane.

Lakoseljac je pitao i o planiranoj trasi Istarskog ipsilona na dionici Rogovići-Ivoli i mogućnosti da se trasa novog traka prebaci sa sjeverne na južnu stranu kako bi se izbjeglo skupo obeštećenje građana čije se nekretnine, dvorišta i okućnice nalaze na putu planirane trase.  Grad se puno angažirao oko nove trase Ipsilona, održani su brojni sastanci s investitorima i građanima, a ono u čemu se uspjelo je primjerena zaštita od buke, odgovorimo mu je Krulčić. Krulčić se nije složio s tvrdnjom da je planirana trasa financijski nepovoljnija, jer bi alternativnim rješenjem koje zagovara Lakoseljac trebalo rušiti jednu kuću u Mečarima i obeštetiti vlasnike.

Nezavisni Renato Kalac i HDZ-ovac Stanko Mališa istaknuli su probleme javne rasvjete oko rotora kod asfaltne baze i oko novoizgrađenog rotora između Štranjge i Ulice Istarskih narodnjaka.
Rotor kod asfaltne baze u nadležnosti je Hrvatskih cesta i više smo puta zahtijevali da riješe problem rasvjete oko njega što bi trebali učiniti tijekom ove godine, odgovorio je pročelnik Maurović.

Gradonačelnik je rekao da se zbog nedostatka sredstava nije u potpunosti uspjela postaviti rasvjeta i urediti pločnici oko novog rotora na Štranjgi. Riješen je veći dio pješačkih zona i rasvjete, izrađena je projektna dokumentacija, a predstoji dogradnja kružnog toka u sklopu koje će se urediti i 100-ak metara pločnika.

Stjepana Gabrića (HDZ) zanimalo je koje su cijene i koliko je dosad plaćeno za idejne studije, projekte i arhitektonska rješenja za gradnju škole na Starom Pazinu, dogradnju područne škole u Trvižu i rekonstrukciju matične osnovne škole u Pazinu.
Pročelnica Maja Stranić Grah rekla je da su neki od navedenih projekata još iz 2004. godine, kako su svi projekti koji su naručeni u 2012. i plaćeni, jedan je projekt dobiven besplatno, a detalje je Gabriću obećala u pismenom odgovoru.

Stanko Mališa konstatirao je kako se već desetljećima govori o nekim temama poput autobusnog kolodvora, sportske dvorane…a događaju se nikakvi ili tek neznatni pomaci.
Gradonačelnik mu je replicirao kako je zajedničkim naporima riješeno pitanje vlasništva autobusnog kolodvora, uveden komunalni red i ponovo otvoren javni WC, kako je putem akcije mladih kolodvor obojan i uređen te da je dobiveno projektno rješenje.

Kad je u pitanju sportska dvorana „…za 15 dana počinju radovi koji će svima u gradu itekako biti očiti!“ rekao je Krulčić i obavijestio vijećnike kako je tijekom poslijepodneva riješen i posljednji pripremni korak odnosno dobivena je suglasnost Vlade HR za kreditno zaduženje Grada.

Vijeće je prihvatilo izvještaje o radu i financijskom poslovanju Gradske knjižnice, Muzeja Grada Pazina i Osnovne škole Vladimira Nazora.
Iva Ciceran, ravnateljica Knjižnice ponosno je istaknula renoviranje prostora nakon više od 30 godina i to uz financijsku pomoć Ministarstva, Grada i brojnih donatora i volontera. Iako je knjižnica dobro financijski poslovala zabilježen je manji minus prvenstveno stoga jer Općine pazinštine nisu u potpunosti ispunile svoje obveze.

„2012. godina bila je najznačajnija i najzahtjevnija godina za Muzej Grada Pazina u posljednje vrijeme“, rekao je ravnatelj Muzeja Denis Visintin nabrojavši brojne programe i projekte koji su tijekom protekle godine ostvareni uz financijsku pomoć Grada, Županije i države, ali i međunarodnih sredstava, posebno apostrofirajući sudjelovanje u projektu ARHEO-S.

Ravnateljica Osnovne škole Zdenka Turkalj Čohilj naglasila je kako je „…2012. bila vrlo teška godina, a predstoji nam još teža 2013.!“ Grad redovito podmiruje obveze prema školi, ali ima nekih dugovanja iz ranijih godina koje bi trebalo riješiti te povećati sredstava za tekuće održavanje obzirom da škola radi u čak 11 objekata. Trenutni dug Grada prema školi iznosi 205.000 kn koji se prema riječima gradonačelnika planira podmiriti do 30. lipnja.

Vijeće je donijelo niz drugih odluka. Usvojena je nova Odluka o nerazvrstanim cestama, pokrenut je postupak kupnje 3152 m2 zemljišta za dogradnju područne škole Trviž. Raspisani su izbori za VMO Trviž koji će se održati 19. svibnja zajedno sa lokalnim izborima, a u Odluci o izboru članova VMO Grada Pazina smanjen je potreban broj potpisa za pravovaljanost kandidacijskih lista koje predlažu birači. Prihvaćeni su Izvještaj o radu Gradskog savjeta mladih i izmjene i dopune Poslovnika Gradskog vijeća Grada Pazina.
Vijećnici su saslušali Izvještaj o radu Gradonačelnika Grada Pazina za srpanj-prosinac 2012. godine i Izvještaj o radu Gradskog vijeća za 2012. godinu.
Odlučeno je i tko su ovogodišnji dobitnici priznanja i nagrada Grada Pazina. Grb Grada Pazina na Dan Grada dodijeliti će se Porečko pulskoj biskupiji povodom stote obljetnice izgradnje zgrade Pazinskog kolegija. Plakete Grada Pazina dobiti će nedavno umirovljeni svećenik, mons. Ivan Bartolić i stostruki darivatelj krvi Mladen Rimanić.

Zajedničkom fotografijom vijećnici su zaključili svoj četverogodišnji mandat u vijećničkim klupama, a predsjedavajući Valter Milohanić, pozvao je sve prisutne na „…mini-zakusku za kraj mandata!“

Redakcija iPazin.net

Fotografije:
Arhiva iPazina
Fotocentar Pazin, vl. Tedi Brajković