PROGRAM 2017.-2021.

Osvrt na prošle mandate i Program za razdoblje 2017.-2021.

Politika naše nezavisne liste je politika omogućavanja razvoja, poduzetništva, udruga i pojedinaca, stanovnika grada Pazina, neovisno o nacionalnosti i političkoj pripadnosti, uz uvjet ekološke prihvatljivosti. Kroz proteklih dvanaest godina rada u Gradskom vijeću Grada Pazina borili smo se za transparentnost, jednakost, za svakog građana sa područja Pazina i okolice, za pravednost pri dodjeli gradskih sredstava udrugama i za zaštitu prirode i Pazinčice.

Kroz prvi mandat, kao manjina doživjeli smo neuvažavanje oko mnogih pitanja i inicijativa koje su dolazile iz naših redova od strane tadašnje IDS-SDP većine, a bavili smo se najviše rješavanjem komunalnih problema građana tako da smo te probleme digli na javnu razinu, što je ubrzalo njihovo rješavanje.

U drugom mandatu kao lista sa najviše osvojenih glasova pojedinačno, postali smo dio većine. Izvršna vlast, odnosno Gradonačelnik, nije imao tu većinu u Vijeću, što se političkim govorom zove „kohabitacija“ i odluke su se donosile raspravom, dogovorom i neminovnim uvažavanjem vijećnika i vijećnica.  U tom smo mandatu puno toga postigli, uveli smo poticaje za novorođenčad, besplatan vrtić i školu za treće dijete, počeli gradnju dvorane na prostoru iza škole, a ne predviđenom prostoru iza Spomen doma, omogućili smo transparentnu objavu podataka i materijala za Vijeće na stranicama grada, omogućili bežični internet kroz program „Wireless“, smanjili broj urbanističkih planova uređenja za više od 50 %, kao i mnoge komunalne akcije… U potpunosti smo uvažavali sve gradske vijećnike, što prema nama nije bio slučaj u mandatu prije.

U prošlom mandatu radi iskustva političkog djelovanja u Gradskom vijeću, nitko nije imao većinu, što dovoljno govori o povjerenju jednih prema drugima, no povjerenja između političkih opcija nije bilo na bazi stečenih iskustava. U takvom ustroju pokazalo se učinkovito političko djelovanje svakog vijećnika koji je imao nekakvu inicijativu. Tako smo npr., nakon naših inicijativa vrlo brzo došli do logopeda za vrtić i osnovnu školu, kao i do jednosmjenskog rada u osnovnoj školi, ili smanjili cijenu POS stanova na iz 1100 Eura po kvadratu na 900. Kako bi se riješilo što više komunalnih problema, cijeli mandat smo educirali građane kako da dođu do rješenja problema koji uočavaju u svom životnom prostoru, tako da danas većina građana zna koji su rokovi za prijedloge za proračun, kako bi bili na vrijeme planirani. Da se probleme brže rješava ako se sami uključe u rad mjesnih odbora, a i svakog smo građanina koji nam je došao sa problemom, uputili nadležnim osobama i u procedure kroz koje se on rješava.

Program Nezavisne liste za mandat 2017.-2021. sastoji se od nastavka komunalnog i infrastrukturnog opremanja naselja i poduzetničkih zona, intenzitetom kako je već i započeto, od dokumentacije do realizacije, legalno i transparentno. U rješavanju su četiri projekta asfaltiranja cesti, Pazin – Ježenj, Mala Traba – Vela traba, Cesta za Klemeniće te Zabrežani – Lindarski Katun. Trenutno se oprema Zarečje.

Po vrijednosti najveći projekt za koji postoji konsenzus svih gradskih vijećnika je izgradnja „Doma za starije i nemoćne osobe“ koja je moguća kroz mandat od četiri godine i jedini je veliki infrastrukturni projekt koji gradski proračun može podnijeti. Pobrinut ćemo se da projekt Doma bude i ostvaren, a nećemo dozvoliti da ga zamjeni neki drugi projekt slične  vrijednosti. Govorimo o iznosu od 20 do 30 milijuna kuna.

Drugi, za nas najbitniji projekt sljedećeg mandata je revitalizacija poveznice Trg slobode – Kaštel, i to na način da se proširi nogostup na širinu do tri metra sa desne strane ulica Trg Male fontane, Ulica Velog Jože i Prilaz Kaštelu, dok bi se Ulica Franine i Jurine u cijelosti popločala. U ulicama u kojima bi se proširio nogostup, ne bi se dirala prometnica koja bi ostala u funciji kao jednosmjerna prema Kaštelu. Kompenzacijsko parkiralište sagradilo bi se ispod zidina Kaštela prema Pazinskom krovu veličine 40 parkirnih mjesta, a uredila bi se i prometnica iza ulice Prilaz Kaštelu sa strane Potoka, kako bi stanari ulice imali pristup sa donje strane i parkiralište na njemu, čime bi se u funkciju stavile dvije etaže kuća u toj ulici do kojih sada nema uređenog pristupa. Ta investicija vrijednosti do tri miliona kuna nužna je kao turistička infrastruktura u gradu čija turistička zajednica bilježi rast broja noćenja od 20 tisuća noćenja 2008. godine do 217 tisuća noćenja prošle godine. Njome omogućujemo nesmetan protok ljudi i prometa kroz cijeli grad, od Željezničkog kolodvora do Kaštela, a sada predstavljaju neugledno, i za pješake nedostupno i nesigurno područje. To prvenstveno mislimo na Ulicu Velog Jože i Prilaz Kaštelu. Time se omogućuje aktivacija poslovnih prostora u turističke svrhe te povezivanje centra grada s najzanimljivijim odredištima turista, a to su Kaštel i Pazinska jama. Promijenila bi se slika i funkcionalnost grada. Fasade u području tih ulica sufinancirale bi se u vrijednosti do 50 % iz sredstava gradskog proračuna u visini od 150 tisuća kuna godišnje, što već imamo u proračunu.

20170512 prilaz Kaštelu.pdf

Treći projekt pokrenuli smo početkom 2016. godine, a zove se „Pazin grad festivala“ kojim bi postojeće festivale, aktivne i one neaktivne uvrstili u turističku ponudu grada Pazina, šta oni već na neki način i jesu. To su Retro Pazin Festival, Istrakon, Dani  Julesa Vernea, TradInEtno, Sedam dana stvaranja, Dani meda, Festival palačinki. Ideja je nastala kada smo istraživali moguće vanjske izvore financiranja tih festivala. Udruge koje vode ove festivale i dalje bi to radile, dok bi se Obrtnička komora i TZ središnje Istre, te institucije kao što su Pučko otvoreno učilište, Muzeji, Zajednica sportskih udruga Grada Pazina i druge, bavile proširenjem ponude vezane uz teme tih festivala na cijelom području grada. Čime bi se dao ozbiljniji i obuhvatniji pristup samim manifestacijama, dala veća potpora i digla događaje na veću razinu. Zajednička prezentacija i promocija Pazina kao grada festivala, ne traži toliko materijalna sredstva, koliko suradnju svih zainteresiranih aktera, a daje veliki doprinos razvoju i kvaliteti života našem gradu.

Osim ovih projekata i dalje ćemo podržavati dobre inicijative, inzistirati na transparentnosti i uključivanju građana prilikom odlučivanja te naglašavati prednost inicijativama i projektima koji omogućavaju razvoj.