Valter Milohanić: Pazin ne ostvaruje ni jedan uvjet za brdsko-planinski status

Gradsko-vijeće.18.10.2012.-21-e1350589988360-180x244“Mislimo da nije vrijeme za jadikovke i žao nam je što se dobivanje brdsko-planinskog statusa nalazi kao rješenje, bez da se u obzir uzmu sve komparativne prednosti Pazina, kao što su pozicija i prometna povezanost te ostali ustupci, koji se mogu donijeti uz pomoć političkih odluka, da bi se pokrenula, olakšala i stimulirala gospodarska aktivnost. Pazin inače za sada ne ostvaruje ni jedan uvjet za stjecanje statusa”, komentirao je 6. kolovoza na konferenciji za medije vijećnik Valter Milohanić pitanja vijećnika sa sjednice Gradskog vijeća Pazina.

Naime, vijećnica Vesna Ivančić (IDS), na sjednici Gradskog vijeća predložila je da se razmotri prijavljivanje Grada za ostvarenje brdsko planinskog statusa.

Pomoć poduzetnicima

Kroz antirecesijske mjere sufinancira se 30% komunalnog doprinosa, a Milohanić je mišljenja da se, kako kaže, može i mora ponuditi i još jedan model koji manje šteti prihodima Grada, a jednako ili više pomaže poduzetnicima.

“Radi se o modelu plaćanja kroz 4 godine i to na dva načina. Prvi je da se prve godine ne plati ništa, a kroz sljedeće tri godine plati po 33,33 % iznosa komunalnog doprinosa. Drugi model, koji itekako rasterećuje početnu investiciju, je plaćanje 25 % svake od 4 godine. Proračun se puni bez odricanja od dijela namjenskih prihoda. Naime, prihodi od komunalnog doprinosa namjenski se troše za komunalno opremanje i odricanjem od tih doprinosa smanjuje se mogućnost komunalnog opremanja, ili se oprema na dug”, naveo  je Milohanić.

5433
» Valter Milohanić

Prostori podijeljeni udrugama: Turistička žila kucavica u stanju mirovanja

Milohanić je mišljenja kako turistička pazinska turistička ‘žila kucavica’, odnosno, potez od Trga Male fontane do Kaštela, nalazi u stanju usnulosti i mirovanja. “10. svibnja 2010. podnijeli smo prijedlog da se spomenuti Trg Male fontane i Ulica Franine i Jurine, koje se nalaze u tom potezu prebace iz prve zone u drugu zonu naplate te da se to uvrsti u dnevni red sjednice”, kazao je Milohanić i dodao kako nisu naišli na razumijevanje tadašnjeg Predsjednika gradskog vijeća i gradonačelnika, ali se daljnjim pritiskom nakon više od godinu dana to ipak ostvarilo, ali kao prijedlog Gradonačelnika.

Uništen jedini logični turistički pravac

Nakon toga je, dodaje Milohanić, gradonačelnik, vjerojatno vođen dobrim namjerama većinu prostora podijelio udrugama i time u stvari uništio jedini logični turistički pravac.

“Ulica je zamrla, prihoda nema, još su je i neki poslovni subjekti napustili te je stanje danas gotovo opća zamrlost”, ističe Milohanić koji predlaže da se udruge koje nemaju radno vrijeme i ničim ne pridonose turističkoj ili trgovačkoj djelatnosti isele u primjerenije prostore te da se svi prostori ponovno daju za trgovačku ili obrtničku djelatnost, uz ustupak neplaćanja komunalne naknade od godinu ili dvije dana te da im se prizna ulaganje u prostor, ukoliko je prostor neuseljiv, kao konkretne poticajne mjere.

“Time bi poticali zapošljavanje i samozapošljavanje, stvorili prepoznatljivu šetnicu, osim turistima, i našim građanima te oživili stari dio grada. Predlažemo to kao opću nužnost za opstanak trgovačke i turističke djelatnosti Grada Pazina kao i pravu mjeru za zapošljavanje, gdje Grad ne gubi ništa, a dobija puno”, naglasio je Milohanić. (Tekst i foto: Darko Tumpić)